13 Temmuz 2012 Cuma

ARI SÜTÜ ÜRETİMİ ve ARI SÜTÜ SAKLAMA KOŞULLARI


ARI SÜTÜ ÜRETİMİNİN EN DOĞRU METODLARI

Bütün arıcılar arı ailesinin Arı Sütü üretimine ya oğul verme zamanında, ya da aile yetim kaldığı zamanda başladığını bilirler. Arıların oğul vermeye hazırlandığı zaman yaptıkları ana memelerinde hazırladıkları arı sütünün almması tamamen tesadüf ve talihe bağlıdır. Bu nedenle bunu bir metod olarak kabul edemeyeceğiz.

Her arı sütü üreticisinin uyguladığı tüm pratik metodlar yalnız ve yalnız ikinci usule dayanmaktadır. Yani yetim (anasız) kaldıkları zaman ürettiklerine.

İşte arı ailesinin öksüz kaldığı zamana dayanarak yapılan arı sütü üretim tarzı da ana arıların SUNİ ya da TABİÎ olarak yetiştirilmelerinde uygulanan şekillerdir.

Şu halde biz arı sütü üretimini iki metod altında toplayacağız. TABİİ ÜRETİM METODU ve SUNİ ÜRETİM METODLARI. Çeyrek as irdim beri arı sütü üretiminin o kadar çok ve değişik şekilleri denenmiş ve bulunmuştur ki, her birinin bir veya birkaç yönden üstün tarafı vardır. İki ana metod içindeki 15-20 şekil arı sütü üretim tarzlarından biz yalnız birkaç tanesini, kendi uygulamalarımızdan en iyi ve en kolay gördüklerimizi ve Türk arıcılarının da en kolay ve güzel şekilde uygulayacakları tarzları seçerek okuyucuya sunmaya gayret edeceğiz.

Ancak ana konuya girmeden evvel, yukarıda tamamen tesadüfe ve talihe bağlı olarak nitelediğimiz arı ailesinin oğul verme zamanındaki arı sütü üretim şeklinden de bahsetmeden geçemeyeceğiz. Zira insanların talih ve tesadüfleri de yerinde kullanması ve değerlendirmesi ve ilahi lütuflardan azami derecede faydalanması gerektiğine de inanıyoruz. Kitabın başında bir vesileyle arıcılarımızın bilmeden heder ettiği an sütünü de üreterek kendi veya hemcinslerinin en kutsal varlığı olan sağlığında, sıhhatinde değerlendirilmesi yerinde olur kanısındayız. Bu nedenle arıların oğul verme zamanındaki ürettikleri arı sütünü değerlendirmeyi aşağıdaki şu ayrı başlık altında kısaca özetleyelim.

ARI SÜTÜNÜ SAKLAMA SÜRESİ

Bu güne kadar bildiklerimizin aksine arı sütü zannedildiği kadar kısa sürede bozulan bir madde değildir. Açık hava ve güneş elbette değerinden çok şey kaybettirir. Fakat normal ısıda 2 saat içinde bütün özelliğini kaybettiği inancı da doğru değildir. Mutlaka sıfır derecenin altında muhafazası da şart değildir. Buzdolabının artı 4 ya 5 derecedeki ısısı uzun süke saklamayı sağlamaya yeterlidir.

Yurdumuzda da diğer memleketlerde olduğu gibi işin başlangıcında çok hatalı sözler yazıldı. Halbuki saklanma süresi, işin başlangıcında düşünüldüğünden daha çok uzundur.

Fransız Ziraat Mühendisi ve Arı Sütü Üreticisi Sayın Allin Cal-lis’in bir eserinde konu ettiği gibi, Amerikalı bir bilginin Cornell Üniversitesi Tecrübi Ziraat İstasyonunda (İthaca da, New York Hükümeti Ziraat Fakültesi), V. Smith’in en son çalışmaları, çoğu ilginç olan bu ifadelerden bol bol ortaya koydu.

Gerçekten Smith, arı sütünün 18 aylık stokojisiyle, laboratuvarda ana arılar yetiştirmeye muvaffak olmuştur.

Belli bir sınır içinde kalarak şahane jölenin buz dolabında bozulmadan bir yıl saklanabilir olduğunu kabul edeceğiz. Fakat bunun için süt renkli kalın şişelerde, el dokundurulmadan, hava ve nem almadan ve asla karıştırılmadan saklanmalıdır.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa