13 Temmuz 2012 Cuma

ARI SÜTÜ NEDİR?


ARI SÜTÜ NEDİR?

Akıcı, beyazımsı ve limonumtırak ekşimsi bir maddedir. Bakıcı işçi anlar bunu kurtçukların doğacağı petek gözlerinin dibine bırakır. Kurtçuklar ilk günlerde yalnız bununla beslenir. Ana arı kurtçuğunun ise biricik besini bu süttür.

Bir arı ailesindeki onbinlerce arının hepsi ana arının balmumu peteği hücrelerine (gözlerine) birer birer bıraktığı yumurtalardan çıkar.

Yumurtalar 3 gün sonra çatlar. İçinden birer kurtçuk çıkar.

Bu kurtçuklara “sürfe” ya da “larva” denir.

İşte bu kurtçuklara 4-14 günlük genç arılar, gırtlak bezelerinin salgısı olan muhallebi renk ve kıvamında bir madde verirler ki; buna ARI SÜTÜ denir.

An sütü erkek ve işçi arı kurtçuklarına 3'er gün, ana arı yetiştirecekleri kurtçuklara ise 5 gün verilir.

Bu fazla 2 günü de yine daha özel bir süt olan 5 günlük beslenme sayesinde kurtçuk ilk ağırlığının 2000 misli kadar büyür ve ömrü 65 günden 5-8 yıla çıkar ve her mevsim 250 bin adet arı yumurtası üretme kabiliyet kazanır. Ana arının havanın elverişli, nektar ve polen kaynaklarının gür olduğu devrelerde 1 günde kendi vücut ağırlığı kadar yani 2500 - 3000 yumurta bırakabilmesinin sim ve hikmeti görülmüştür.

Bazı kötü ellerde ve vicdanlarda hile yapılmaya müsait olan arı sütünü kullananların ya hiç ya da ödedikleri para ile orantılı olmayan çok az fayda gördüklerini belirtenler de haklıdırlar. Pek çok yayın yalnız arı sütünden fayda görenlerin sözleri ve mektuplarını büyük puntolu başlıklar ve çok uzun yazılarla belirtmekte fakat hiç fayda görmeyenlerinkini sükünetle geçiştirmektedir.

Arı sütü inkâr etmez şahane etkisini ancak ve ancak:

1. Saf

2. Taze olmasıyla

3. Teknik şartlar altmda itina ile alınmış

4. Çok iyi koşullar içinde muhafaza edilmiş

5. Uygun metodlarla belli miktarlarda tıbbi esaslara uygun olarak kullanılmış olmasıyla gösteriyor.

İşte bu iddiasız küçük kitap sizlere arı sütünün:

1. En kolay ve en pratik yollarla

2. En çok miktarda

3. Değerini kaybetmeden nasıl ve hangi yollarla alınacağını

4. Nasıl muhafaza edilebildiği ve

5. Ne şekil ve miktarlarda kullanılması gerektiğini en etkili yerli ve yabancı bilimsel yayımlarından süzerek öğretmekte büyük bir yardımcı olacaktır.


Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa