29 Temmuz 2012 Pazar

BAL MUMU


BAL MUMU
Mumlarla Gizemli Bir Ortam  Yaratın.
Bahçenizde, balkonunuzda ya da salonunuzdaki bitki gruplarının arasına farklı bir düzenlemeyle yerleştireceğiniz mumlarla gizemli bir atmosfer yaratın.
Ve kendinizi, yalnızca dalgalı mum ışıklarının bitkilerdeki yansımasıyla belli belirsiz aydınlanan bu ortamın büyüsüne bırakın.
Neden Bağlar Bal Mumu?
Doğal Arı Üretimi:
Bağlar Bal Mumu tamamen arıların ürettiği balmumundan üretilmiştir.
Bağlar Bal Mumu Saftır:
Soya ve parafin mumların aksine Bağlar Bal Mumunda balmumu doğal haliyle kullanılmıştır.
Hiç bir katkı  maddesi olmayan balmumu bütün mumların içinde en saf olandır (bitkisel mum olan soya mumu dahil) .
Balmumunun Yumuşak Işığı Sizi Gevşetir :
% 100 saf balmumu mumu kadar güzel ışık veren hiç bir şey yoktur.
Spektrum olarak güneş ışığına en yakın ışık balmumu mumunun yaydığı ışıktır.
Araştırmalar balmumu mumu yakılmasının hipofiz bezi aktivitesindeki artışın sezgileri ve yaratıcılığı güçlendirip , hayal kurmayı yükselttiğini göstermiştir.
Banyonuzu doğal temizleyicilerle temizledikten sonra, burayı günün olağan geriliminden sıyrılabileceğiniz bir mekana dönüştürebilirsiniz.
Banyolar şamdan ve mum koleksiyonu için ideal mekanlardır.
Mum ışığında banyo yapmak hem rahatlatıcı bir atmosfer yaratır hem de gözleri sert lamba ışığından korur.
Spa, suyla yapılan iyileştirici ve güzelleştirici bakımlar anlamına geliyor. Dilerseniz siz de banyonuzu bir spa’ya dönüştürebilirsiniz.
Güzel bir banyo keyfinin verdiği rahatlık ve mutluluk hiçbir şeyle kıyaslanmaz.
Doğal banyo ürünleri, mumlar ve tütsüler eşliğinde yapılacak bir banyonun hem ruh hem de beden sağlığımız üzerindeki etkileri tartışılmaz.
http://esbal.com.tr/bal.asp?bal=50

Etiketler:

27 Temmuz 2012 Cuma

ARICILIK


Damızlık Ana Arı Yetiştiriciliği Uygulama Esasları Talimatnamesi
1. AMAÇAna arı yetiştiricilerinin larva kaynağı olarak kullanacakları ana hattı damızlık ana   arılarını yetiştiren özel ve/veya tüzel işletmelerin çalışma ilkelerini düzenlemektir.
2. KAPSAM
Bu talimatname özel ve tüzel kuruluşların damızlık ana arı yetiştirme faaliyetlerini düzenleme ve denetleme ile ilgili uygulama esaslarını kapsar.
3. KISALTMA VE TANIMLAR
a. Kısaltmalar Bu talimatnamede adı geçen;
Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı,
Tügem: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü
Müessese: Arıcılık Araştırma Enstitüsü, bünyesinde arıcılık birimi bulunan araştırma enstitüleri ve arıcılık üretme istasyonları,
Yönetmelik: Arıcılık yönetmeliği,
İşletme: Damızlık ana arı üretim işletmesidir.
b. Tanımlar
Arılık: Bal arısı kolonilerinin yerleştirildiği alandır.
Koloni: Yumurtlayan ve sağlıklı bir ana arı, mevsime bağlı olarak 5 bin ile 60 bin arasında değişen sayıda işçi arılar ve üreme mevsiminde bin-iki bin civarında erkek arılardan oluşan arı ailesidir.
Irk: Bir tür içinde bazı ortak dış etkiler ve genler aracılığı ile çeşitli özellikler bakımından birbirlerine daha çok benzeyen ve aynı tür içindeki diğer topluluklardan ayrılabilen birimdir.
Coğrafi ırk: İnsan müdahalesi olmaksızın yaşadıkları coğrafyanın ekolojik koşulları altında tamamen doğal seleksiyonla gelişmiş bal arısı topluluklarıdır.
Ekotip: Bir coğrafi ırk içinde özel ekolojilerde farklılaşmış bal arısı topluluklarıdır.
Melez: Farklı ırk ya da hatların çiftleştirilmesinden elde edilen döl/döllerdir.
Kullanma melezi (hibrit): Farklı ırkların ya da aynı ırk içindeki saf hatların çiftleştirilmeleri ile elde edilen ve üzerinde durulan özellikler bakımından saf ebeveynlerinden daha üstün olan birey/bireylerdir.
Doğal çiftleşme: Cinsel olgunluğa ulaşmış genç ana arının doğal koşullar altında açıkta serbest çiftleşmesidir.
Damızlık koloni: Üzerinde durulan özellikleri taşıyan ve bunları döllerine aktarma şansı tanınan kolonidir.
İzole bölge: Saf yetiştirme ve melezleme çalışmalarında ana arıların doğal çiftleşmelerini denetim altına almak için yetiştiriciliği yapılan coğrafi ırk/ırklar ya da hatların ana ve baba hattı kolonileri dışında kolonilerin girişine izin verilmeyen, genellikle adalar ve dağların derin vadilerinde en az 15 km yarı çaplı kapalı alandır.
Homojenize edilmiş semen :Damızlık sürüyü temsil eden erkek arılardan toplanan semenin steril koşullarda karıştırılması işlemidir.
Suni Tohumlama (Aletli tohumlama): Erkek arılardan toplanan semenin cinsel olgunluğa ulaşmış ana arının üreme kanallarına tohumlama aleti ile aktarımıdır.
Suni Tohumlama Sertifikası (Aletli Tohumlama Sertifikası) : Aletli tohumlama eğitimi alanlara verilen belgedir.
Damızlık Ana Arı Yetiştirici Sertifikası: Damızlık ana arı yetiştiriciliği eğitimi alanlara verilen belgedir.
Damızlık Ana Arı Üretim İzni: Damızlık ana arı üretimi yapacak işletmelereverilen belgedir.
4. DAMIZLIK İŞLETMELERİN KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI
Yeni kurulacak bir damızlık işletme, aynı coğrafyada sabit arılıklardan kitin rengi, üreme, sakinlik, bal verimi gibi özelliklere göre en az 200 koloni seçerek ıslah çalışmalarını yürüteceği temel sürüyü oluşturur. Temel sürü kolonileri numaralandırılır ve her koloni için bir koloni kartı (Ek 1) hazırlanır. Yıl boyu kayıtlar düzenli olarak tutulur. Üretim sezonunun ortasında mevcut bal miktarı ve üzerinde durulan özelliklere göre en iyi 50 koloni seçilir. Seçilen her bir damızlık koloniden eşit sayıda larva aşılanarak yetiştirilen ana arılar izole bölgede damızlık kolonilerin erkek arıları ile çiftleştirilir. Aletli tohumlama yapılıyor ise yetiştirilen ana arılar damızlık kolonilerden (50 koloni) toplanan homojenize edilmiş semen ile tohumlanırlar. Doğal çiftleşmiş ya da yapay tohumlanmış ve yumurtlayan 200 ana arı ile temel sürü kolonilerinin ana arıları değiştirilerek selekte edilen her koloninin eşit sayıda ana arı ile 1. generasyon  sürü içinde temsil edilmeleri sağlanır.
Her generasyon yetiştirilen her bir ana arının ana hattını izlemek amacı ile larvaların hangi kolonilere ait olduğu kayıt edilir.
İkinci ve üçüncü yıl ıslah çalışmaları aynı yöntem izlenerek sürdürülür. En az üçüncü generasyonun elde edilmesinden sonra damızlık ana arı satışına başlanabilir. Damızlık işletme farklı ırk yada hatlarda bulundurmak sureti ile melezleme çalışmaları yapabilir.
5. DAMIZLIK ANA ARI YETİŞTİRİCİLERİNİN EĞİTİMİ
Damızlık ana arı yetiştiriciliği eğitimi almak isteyen kişiler TÜGEM’e dilekçe ile başvururlar. Bakanlık katılımcı sayısı, kurs programı ve kurs yerini belirler. Bakanlık Damızlık Ana arı yetiştiriciliği için müesseselerinden, üniversitelerden ve arıcılık alanında faaliyet gösteren özel ve tüzel kuruluşlardan yararlanır.
Eğitime katılacak kişilere eğitim programı (yer ve tarih) ve eğitimin düzenleneceği kurum yada kuruluş yazılı olarak bildirilir. Bakanlık eğitim programı sonucunda başarılı olanlara “Damızlık ana Arı Yetiştirici Sertifikası” verir.
6. ALETLİ TOHUMLAMA (SUNİ TOHUMLAMA) EĞİTİMİNİN VERİLMESİ
Damızlık ana arı yetiştiriciliği yapacak işletmelerin izole bölgeleri bulunmuyor ise aletli tohumlama yapacaklardır. Bu işlem için yetişmiş elemanları yok ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı–TÜGEM’e yazılı olarak kurs almak için başvururlar.
Aletli tohumlama kursuna Arıcılık Yüksek okulu mezunları, Ziraat Mühendisleri, Ziraat teknisyenleri, Veteriner hekimler,Veteriner sağlık teknisyenleri katılabilirler.
Bakanlık kurs alacak kişilere kurs yeri ve tarihini yazılı olarak bildirir. Kursa katılan kişilere bakanlık “Aletli Tohumlama Sertifikası” verir.
7. BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME
Damızlık ana arı üretimi ve pazarlaması yapacak kişi ve kuruluşlar bakanlıktan üretim izni almak zorundadırlar. Damızlık ana arı üretim izni almak isteyen özel ve tüzel kuruluşlar TÜGEM’e dilekçe ile başvururlar. Başvuru sırasında damızlıkçı işletmenin mesul müdürlüğünü yapacak olan zooteknist-Ziraat Mühendisinin diploma fotokopisini ve “Damızlık Ana Arı Yetiştirici Sertifikası” nı beyan ederler.
Denetlemeler, denetlemenin yapılacağı işletmeye en yakın Ziraat Fakültesinden konu ile ilgili bir öğretim üyesi ve iki bakanlık teknik elemanından oluşan bir komisyon tarafından yapılır. Komisyonun denetleme ve değerlendirmeleri sonucuna göre; damızlık ana arı yetiştiriciliği için gerekli niteliklere ve altyapıya sahip özel veya tüzel kişilere ait işletmelere “Damızlık Ana Arı Üretim İzni” verilir.
8. DAMIZLIK ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ARANAN ŞARTLAR:
-  Damızlıkçı işletme çalışacağı her bir ırk/hat için 200 koloniden oluşan bir sürü bulundurur.
-  Aletli Tohumlama yapmıyor ise Damızlıkçı işletme izole bölgede çalışmak zorundadır.
-  Damızlık işletmedeki ıslah çalışmalarını yürütecek kişinin ziraat mühendisi (zooteknist) olması zorunludur.
-  Damızlıkçı işletme soy kütüğü kayıtlarını tutmak zorundadır.
-  Aletli tohumlama tekniğini kullanacak işletmeler aletli tohumlama sertifikası olan eleman çalıştırmak zorundadır.
-  Damızlık işletme ıslah programı kapsamına aldığı materyal dışında hiçbir yabancı materyal bulunduramaz.
-  Damızlıkçı işletmenin bulunduğu yerler arı hastalık ve zararlılarından ari bölgeler olmalıdır.
9-DAMIZLIKÇI İŞLETMELERİN DENETİMİ:
-  Damızlıkçı işletmelerin denetimi üniversite öğretim üyesi ve iki bakanlık teknik elemanıncayılda en az 1 kez yapılır.
-  Her damızlık işletme üretim dönemi sonunda satılan damızlık ana arıların performanslarına ilişkin bilgileri bakanlığa yazılı olarak bildirir.
-  Denetlemelerde damızlık ana arı yetiştiriciliğinde aranan şartlara bakılır.
-  Denetlemede  eksiği veya kusuru görülen işletmenin ikaz edilmesine rağmen düzelme görülmemesi durumunda “Damızlık Ana Arı Üretim İzni” bakanlıkça iptal edilir.
www.uzmanaricilik.com

Etiketler: ,

13 Temmuz 2012 Cuma

ARI SÜTÜ ÜRETİMİ ve ARI SÜTÜ SAKLAMA KOŞULLARI


ARI SÜTÜ ÜRETİMİNİN EN DOĞRU METODLARI

Bütün arıcılar arı ailesinin Arı Sütü üretimine ya oğul verme zamanında, ya da aile yetim kaldığı zamanda başladığını bilirler. Arıların oğul vermeye hazırlandığı zaman yaptıkları ana memelerinde hazırladıkları arı sütünün almması tamamen tesadüf ve talihe bağlıdır. Bu nedenle bunu bir metod olarak kabul edemeyeceğiz.

Her arı sütü üreticisinin uyguladığı tüm pratik metodlar yalnız ve yalnız ikinci usule dayanmaktadır. Yani yetim (anasız) kaldıkları zaman ürettiklerine.

İşte arı ailesinin öksüz kaldığı zamana dayanarak yapılan arı sütü üretim tarzı da ana arıların SUNİ ya da TABİÎ olarak yetiştirilmelerinde uygulanan şekillerdir.

Şu halde biz arı sütü üretimini iki metod altında toplayacağız. TABİİ ÜRETİM METODU ve SUNİ ÜRETİM METODLARI. Çeyrek as irdim beri arı sütü üretiminin o kadar çok ve değişik şekilleri denenmiş ve bulunmuştur ki, her birinin bir veya birkaç yönden üstün tarafı vardır. İki ana metod içindeki 15-20 şekil arı sütü üretim tarzlarından biz yalnız birkaç tanesini, kendi uygulamalarımızdan en iyi ve en kolay gördüklerimizi ve Türk arıcılarının da en kolay ve güzel şekilde uygulayacakları tarzları seçerek okuyucuya sunmaya gayret edeceğiz.

Ancak ana konuya girmeden evvel, yukarıda tamamen tesadüfe ve talihe bağlı olarak nitelediğimiz arı ailesinin oğul verme zamanındaki arı sütü üretim şeklinden de bahsetmeden geçemeyeceğiz. Zira insanların talih ve tesadüfleri de yerinde kullanması ve değerlendirmesi ve ilahi lütuflardan azami derecede faydalanması gerektiğine de inanıyoruz. Kitabın başında bir vesileyle arıcılarımızın bilmeden heder ettiği an sütünü de üreterek kendi veya hemcinslerinin en kutsal varlığı olan sağlığında, sıhhatinde değerlendirilmesi yerinde olur kanısındayız. Bu nedenle arıların oğul verme zamanındaki ürettikleri arı sütünü değerlendirmeyi aşağıdaki şu ayrı başlık altında kısaca özetleyelim.

ARI SÜTÜNÜ SAKLAMA SÜRESİ

Bu güne kadar bildiklerimizin aksine arı sütü zannedildiği kadar kısa sürede bozulan bir madde değildir. Açık hava ve güneş elbette değerinden çok şey kaybettirir. Fakat normal ısıda 2 saat içinde bütün özelliğini kaybettiği inancı da doğru değildir. Mutlaka sıfır derecenin altında muhafazası da şart değildir. Buzdolabının artı 4 ya 5 derecedeki ısısı uzun süke saklamayı sağlamaya yeterlidir.

Yurdumuzda da diğer memleketlerde olduğu gibi işin başlangıcında çok hatalı sözler yazıldı. Halbuki saklanma süresi, işin başlangıcında düşünüldüğünden daha çok uzundur.

Fransız Ziraat Mühendisi ve Arı Sütü Üreticisi Sayın Allin Cal-lis’in bir eserinde konu ettiği gibi, Amerikalı bir bilginin Cornell Üniversitesi Tecrübi Ziraat İstasyonunda (İthaca da, New York Hükümeti Ziraat Fakültesi), V. Smith’in en son çalışmaları, çoğu ilginç olan bu ifadelerden bol bol ortaya koydu.

Gerçekten Smith, arı sütünün 18 aylık stokojisiyle, laboratuvarda ana arılar yetiştirmeye muvaffak olmuştur.

Belli bir sınır içinde kalarak şahane jölenin buz dolabında bozulmadan bir yıl saklanabilir olduğunu kabul edeceğiz. Fakat bunun için süt renkli kalın şişelerde, el dokundurulmadan, hava ve nem almadan ve asla karıştırılmadan saklanmalıdır.

Etiketler: ,

ARI SÜTÜ NEDİR?


ARI SÜTÜ NEDİR?

Akıcı, beyazımsı ve limonumtırak ekşimsi bir maddedir. Bakıcı işçi anlar bunu kurtçukların doğacağı petek gözlerinin dibine bırakır. Kurtçuklar ilk günlerde yalnız bununla beslenir. Ana arı kurtçuğunun ise biricik besini bu süttür.

Bir arı ailesindeki onbinlerce arının hepsi ana arının balmumu peteği hücrelerine (gözlerine) birer birer bıraktığı yumurtalardan çıkar.

Yumurtalar 3 gün sonra çatlar. İçinden birer kurtçuk çıkar.

Bu kurtçuklara “sürfe” ya da “larva” denir.

İşte bu kurtçuklara 4-14 günlük genç arılar, gırtlak bezelerinin salgısı olan muhallebi renk ve kıvamında bir madde verirler ki; buna ARI SÜTÜ denir.

An sütü erkek ve işçi arı kurtçuklarına 3'er gün, ana arı yetiştirecekleri kurtçuklara ise 5 gün verilir.

Bu fazla 2 günü de yine daha özel bir süt olan 5 günlük beslenme sayesinde kurtçuk ilk ağırlığının 2000 misli kadar büyür ve ömrü 65 günden 5-8 yıla çıkar ve her mevsim 250 bin adet arı yumurtası üretme kabiliyet kazanır. Ana arının havanın elverişli, nektar ve polen kaynaklarının gür olduğu devrelerde 1 günde kendi vücut ağırlığı kadar yani 2500 - 3000 yumurta bırakabilmesinin sim ve hikmeti görülmüştür.

Bazı kötü ellerde ve vicdanlarda hile yapılmaya müsait olan arı sütünü kullananların ya hiç ya da ödedikleri para ile orantılı olmayan çok az fayda gördüklerini belirtenler de haklıdırlar. Pek çok yayın yalnız arı sütünden fayda görenlerin sözleri ve mektuplarını büyük puntolu başlıklar ve çok uzun yazılarla belirtmekte fakat hiç fayda görmeyenlerinkini sükünetle geçiştirmektedir.

Arı sütü inkâr etmez şahane etkisini ancak ve ancak:

1. Saf

2. Taze olmasıyla

3. Teknik şartlar altmda itina ile alınmış

4. Çok iyi koşullar içinde muhafaza edilmiş

5. Uygun metodlarla belli miktarlarda tıbbi esaslara uygun olarak kullanılmış olmasıyla gösteriyor.

İşte bu iddiasız küçük kitap sizlere arı sütünün:

1. En kolay ve en pratik yollarla

2. En çok miktarda

3. Değerini kaybetmeden nasıl ve hangi yollarla alınacağını

4. Nasıl muhafaza edilebildiği ve

5. Ne şekil ve miktarlarda kullanılması gerektiğini en etkili yerli ve yabancı bilimsel yayımlarından süzerek öğretmekte büyük bir yardımcı olacaktır.


Etiketler: ,

9 Temmuz 2012 Pazartesi

BALIN SINIFLANDIRILMASI

BALIN SINIFLANDIRILMASI 



Arıların yararlandığı kaynaklara göre ballar: 

a) Çiçek balı (saf nektar balı) : Bal arısının bitkilerin çiçeklerinden topladığı nektar veya bal özü denen tatlı suları vücutlarındaki özel bezlerden salgılanan maddelerle karıştırarak zenginleştirmesi ve peteklerde olgunlaştırması sonucu doğal bal veya çiçek balı (nektar balı) elde edilir.  Nektarın toplandığı çiçeğin tadı balın aromasında hissedilir. (Portakal çiçeği balı, ıhlamur çiçeği balı, yonca balı, vb. gibi)
b) Salgı balı : Ihlamur, meşe, erik, çam ağacı gibi bitkilerin yapraklarının sızdırdıkları şekerli sıvı ile yaprak bitleri, gibi bazen ufak böceklerin yapraklar üzerine salgıladıkları tatlı sıvıdan meydana gelen “salgı balı” olarak adlandırılmaktadır.  Bir başka tanıma göre salgı balı, genellikle orman ağaçları üzerinde yaşayan böceklerin tatlı salgılarının arılar tarafından toplanmasıyla oluşan baldır.
c) Besleme bal : Bazı balcılar fazla çiçek bulunmayan yerlerde kovanların çevresine kaplar içinde şerbet gibi tatlı çözeltileri dizerek arıları bunlarla beslerler, bu şekilde beslenmiş arıların yaptıkları doğal olmayan ballara “besleme bal” denilmektedir. Böyle balların tadı yavan, renkleri açıktır (beyaz veya uçuk sarı) Sakaroz miktarı yüksek (%10 ‘dan fazla) olur. Yüksek sakaroz miktarı, şekerle beslenmeye işaret olabilir.

Tüketime Sunuş Şekillerine Göre Ballar:

a) Petekli Bal: Petek içinde bulunan ve hiçbir yabancı madde içermeyen gümeç ağızları sırlanmış ve gümeçleri bozulmamış doğal bala “petekli bal” denilmektedir.

b) Süzme Bal : Çeşitli yöntemlerle petek gözlerinden dışarıya çıkarılıp kaplara konduktan sonra ya makinada çevirme suretiyle ya da dinlendirilip süzülerek çıkarılan bala “süzme bal” adı verilmektedir.

c) Pres Balı : Petekli balın oda sıcaklığında veya 45 dereceye kadar hafifçe ısıtılarak basınç altında enzimlerini yitirmeyecek biçimde 45 derecenin altında sızdırılmasıyla elde edilen bala “pres balı” denilmektedir.  Pres balının (baskı balı) kalitesi düşüktür.

Yapay Bal:Doğal bal olmadığı halde, sakarozun az veya çok inversiyonu ile nişasta şekeri veya şurubu katarak veya katmaksızın, yapay olarak kokulandırılmış veya boyanmış, kıvam, görünüş, koku ve tadı doğal bala benzeyen ürünler olarak tanımlanmaktadır.

Zehirli Bal:Arıların orman gülü ve datura gibi bitkilerden aldıkları zehirli maddelerden meydana getirdikleri bal ise “deli bal” veya “zehirli bal” olarak adlandırılmaktadır.
Zehirli bal yiyen insanlarda çoğunlukla, baş dönmesi, bulantı, görme zorluğu, uğultu, terleme, baygınlık ve güçsüzlük gibi bozukluklar göze çarpmaktadır.

www.esbal.com.tr

Etiketler: ,

arıcılık yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı; arıcılık konusunda büyük potansiyele sahip ülkemizde; yetiştiricilik, araştırma, gen kaynaklarının tespiti, muhafazası, ıslahı, yetiştiricilik için yeni hatların oluşturulması, damızlık materyalin ithalat ve ihracatı, ticari maksatla ana arı yetiştiriciliği temel esaslarının belirlenmesi, bahsi geçen işletmelerde yapay tohumlama yapılmasında aranacak kriterlerin belirlenmesi ve yaygınlaştırılması, arı sağlığının korunması amacına yönelik tedbirlerin alınmasıdır.
Kapsam
Madde 2 Bu Yönetmelik; arıcılıkla ilgili her türlü üretim, araştırma, ıslah, damızlık materyali elde etme, sabit ve gezginci arıcılık konusunda esasların belirlenmesi, arı sağlığı ve nakli hususlarında gerekli tedbirlerin alınması, alet, makine ve malzemelerin standardizasyonu, eğitim, projelendirme, ballı bitkiler tarımının geliştirilmesi, ana arı yetiştiriciliği, bal arılarında yapay tohumlama konularını kapsamaktadır.
Hukuki Dayanak
Madde 3 Bu Yönetmelik; 3755 sayılı Yetki Kanununa istinaden çıkarılmış 441 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Kuruluş ve Görevleri hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname, 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanunu, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, 560 sayılı Gıdaların Üretimi,Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname ile 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanununun ilgili maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 Bu Yönetmelikte geçen;
Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
Arıcı Birlikleri: Her ilde arıcıların oluşturdukları İl Birliklerini,
Türkiye Arıcılar Merkez Birliği (TAB): İllerde kurulan arıcılık örgütlerinin oluşturduğu ve arıcıları temsil eden üst birliği,
Arıcı Kimlik Belgesi: Arıcıya TAB tarafından verilen belgeyi,
Arıcılık: Arıyı canlı materyal halinde kullanmak suretiyle, arı ürünleri üzerinde araştırıcı, öğretici ve üretici olarak fiilen yapılan çalışmaları,
Arıcı: Arıcılık işlerini meslek edinen ve geçimlerini kısmen veya tamamen bu yoldan kazananları,
Ana Arı Üretimi: Aşılama tekniği kullanılarak, damızlık olarak seçilmiş arı materyalinin çoğaltılmasını,
Arı Yoğunluğu: Bir bölgede flora ve ekolojik şartlar dikkate alınarak, mevcut kovanların verimini düşürmeden, birim alanda bulundurulabilecek arılı kovan miktarını,
Arılık: Arılı kovanların bulunduğu açık ya da kapalı tesis ve yerleri,
Arı Ürünleri: Arıcılık çalışmaları sonunda üretilen bal, balmumu, propolis, arı sütü, arı zehiri, polen, ana arı, erkek arı, işçi arı ve oğulu,
Ana Arı Üreticisi: Ana Arı Yetiştiricisi Sertifikası sahibi olup, ana arı üretip satan kişi veya tüzel kişileri,
Koloni:Yumurtlayan ana arısı bulunan ve koloni faaliyetlerinin sürdürüldüğü arı ailesini,
İzole bölge: Saf ırk veya hibrit ana arı üretilecek ise; sadece saf ırkın veya üretilecek hibritin baba hattını oluşturan kolonilerin bulunduğu çiftleştirme mekanı ve bu mekanın yarıçapı en az 15 km olan, yabancı kolonilerden arındırılmış alanı,
Yapay Tohumlama: Çiftleşme olgunluğuna gelmiş ana arının alet altında yaklaşık 8- 10 erkek arının spermi alınarak CO2 ile bayıltıldıktan sonra yeteri kadar (yaklaşık 8 mm3) spermin ana arıya mikroskop altında enjekte edilmesini, (spermatheaca'da depolanan spermatozoid miktarının yeteri kadar yani yaklaşık 2-6 milyon düzeyinde olmasını),
Kovan: Taşınabilir arı ailesi barınağını,
Temel petek: Ham maddesi saf balmumu olan, mekanik olarak tekniğine göre, sterilize edilerek imal edilen levhaları,
Dernek: Arı üreticilerinin oluşturdukları mesleki dayanışma kuruluşunu,
Polinasyon: Bitkilerde tozlaşma faaliyetini,
Propolis: Arı reçinesi, karamumu,
Polen: Çiçek tozunu,
Gezginci Arıcı: Bitkilerdeki farklı çiçeklenme döneminden üst düzeyde faydalanmak ve kış koşullarından arıyı korumak maksadıyla kolonilerini yer değiştiren arıcıyı,
Sabit Arıcı: Tüm yıl boyunca kolonilerini aynı yerde bulunduran arıcıyı,
TSE: Türk Standartları Enstitüsü'nü, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Gezginci Arıcılık
Gezginci Arıcılık Şartları
Madde 5 Bakanlık İl ve İlçe Müdürlükleri, gezginci arıcıların konaklayacakları yerleri, Bakanlık İl/İlçe Müdürlüğünde görevli, arıcılık konusunda deneyimli iki teknik eleman, varsa arıcı örgütü temsilcisinden olmak üzere bölge arıcılarını temsilen bir üreticiden oluşacak en az üç kişilik bir heyetle bölgenin bitki florasını, ekolojik yapısını, yerleşim birimlerini, varsa mevcut arı yoğunluğunu da dikkate alarak kaç koloninin yerleşebileceğini kapasiteleriyle birlikte belirler ve harita üzerinde gösterir. Arı kışlatma bölgelerinde flora kapasitesine bakılmaz. İl/İlçe Müdürlükleri gezginci arıcıların konaklayacakları yerleri belirlerken bölgenin güvenlik açısından sorunun olmadığına dair mahalli güvenlik birimlerinden olumlu görüş alırlar.
Gezginci arıcılara aşağıdaki hususlar uygulanır.
a) Yerleşme müsaadesi isteyen her arıcı Arıcı Kimlik Belgesi ve hayvan sevklerine mahsus veteriner sağlık raporunu da içeren Arı Nakil Belgesini (EK-1) Bakanlık İl/İlçe Müdürlüğü'ne ibraz etmek zorundadır. Bu belgeleri olmayan arıcıya yer gösterilmez, yer gösterilmeden konaklayan arıcı varsa, mülki amirlikçe güvenlik güçleri marifetiyle ortadan kaldırılır.
b) Belirlenmiş bölgede konaklayacak gezginci arıcı, konaklayacağı yer gerçek kişiye ait ise şahısla, tüzel kişiliğe ait ise tüzel kişiliği temsil eden yetkili/yetkililerle yapacakları anlaşmayı bir belgeye bağlar. Bu belgeye istinaden Bakanlık İl veya İlçe Müdürlüğünden yerleşme müsaadesi alır ve daha sonra arılarını yerleştirir. O bölge için belirlenmiş koloni kapasitesi üzerindeki taleplerde Bakanlık İl veya İlçe Müdürlüklerince yerleşme müsaadesi verilmeyecektir.
c) Oluşturulan heyet her yıl o bölge için arı kolonisi konaklama ücretini belirler. Kovan başına konaklama ücreti o yörede toptan satılan 1 kg bal fiyatının %10'unu geçemez. Konaklayacak arıcılar, konaklayacakları yer şahıs arazisi ise arazi sahipleri ile, köy arazisi ise köy muhtarlığı ile, diğer tüzel kişiliklerse yetkililerle anlaşma yapar ve koloni adedince ücreti hak sahibine öder. Gezginci arıcılardan bunun dışında hiçbir ad altında ücret alınamaz. Ücret aldığı tespit edilenler hakkında yasal işlem yapılır.
d) Gezginci arıcıların yerleştirilmelerinde, Bakanlık İl/İlçe Müdürlükleri yetkilidir. Yerleştirme kararlarında keyfilik olamaz. Yerleşim yerinin flora durumu, yol durumu, yerleşim yerine yakınlığı ve benzeri durumlar dikkate alınarak kararlar verilmelidir.
e) Gezginci arıcılık yapan üreticiler, konaklama yapılan yerlerde arıların çevreye zarar vermemesi için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler.
f) Yerleşim işlemleri tamamlanmış arıcıların ve yanında çalışan kişilerin isimleri Bakanlık İl/İlçe Müdürlükleri tarafından o mahallin güvenlik birimlerine liste halinde bildirilir.
g) Arı gen kaynaklarının korunması amacıyla izole bölgeleri Bakanlık belirler.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Temel Petek ve Bal Standardı
Temel Petek
Madde 6 Temel petek üreticileri, Bakanlık İl Müdürlükleri tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilerek, petek imalinde mutlaka sterilize sistemin kurulması, balmumunun 120 °C'de 15 dakika 1 atmosfer basınç ile sterilize edildikten sonra temel petek imaline geçilmesinin sağlanması ve balmumuna parafin ve benzeri herhangi bir yabancı madde karıştırılmaması için gerekli tedbirleri alırlar.
Bal Standardı
Madde 7 Bal Standardında; 22/10/2000 tarih ve 24208 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği esastır. Petek ve diğer arı ürünleri ile ilgili ürün tebliğleri yayımlanıncaya kadar TSE Standartları esas alınacaktır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Arılarda Yapay Tohumlama
Yapay Tohumlama Usul ve Esasları
Madde 8 Arılarda yapay tohumlama usul ve esasları, Bakanlık tarafından yayınlanacak talimatla belirlenir.
Uygulama Yapabilecek Gerçek ve Tüzel Kişiler
Madde 9 Yapay tohumlama yapacak gerçek ve tüzel kişiler Bakanlıktan izin almak zorundadır. İzin için Bakanlığa yazılı müracaat edilir ve yapılan inceleme sonunda uygun görülenlere sertifika düzenlenerek izin verilir.
Uygulama Esasları
Madde 10 Damızlık Ana ve Ana Arı Yetiştiriciliği Uygulama Esasları Bakanlıkça yayımlanan talimata göre belirlenir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Ballı Bitkiler Tarımı
Tedbirler
Madde 11 Ballı bitkiler tarımını ve polinasyonu geliştirici ve özendirici tedbirler Bakanlıkça alınır.
Orman Ağaçlarının Kesimi
Madde 12 Arıların istifade edebileceği orman ağaçlarının kesilmesi, Orman Bakanlığı'nın yapacağı uygun bir amenajman planı çerçevesinde uygulanır.
Amenajman planı
Madde 13 Bal üretimi için ayrılacak orman alanların; amenajman planlarının tespiti, faydalanma zamanı, süresi, şartları, faydalanmada öncelik alacak yetiştiricilerle ilgili kriterler ve birim alana konulacak kovan sayıları, Bakanlık İl Müdürlükleri ile ilgili Orman Bölge Müdürlüğü'nün elemanlarınca tespit edilir.
ALTINCI BÖLÜM
Zirai Mücadele Tedbirleri
Uzaklık
Madde 14 Mevcut imkanlar ölçüsünde arılıkların ilaçlama yapılan alanlardan uzak yerlerde bulunmasına özen gösterilir. Bu uzaklığın en az 6 km. olmasına dikkat edilir.
Mücadele
Madde 15 Zirai mücadele yapılacak yerlerdeki ve çevresindeki arıcılar mücadele yapacak kuruluş ve şahıslar tarafından 7 gün önceden haberdar edilir. Ayrıca arıcılar Bakanlık İl/İlçe Müdürlüklerinden bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi alır. İlaçlamada aşağıdaki hususlara uyulur.
a) İlaçlamadan belirli bir süre önce, ilaçlama programına alınan bölgenin genişliği, kullanılacak ilacın cinsi, atılma zamanı, etki süresi ile bal arılarına olan etkisi kitle iletişim araçları ile arıcılara duyurulur.
b) Zirai Mücadelede bal arılarını korumak için öncelikle sıvı ilaç kullanılır.
İlaç Uygulaması
Madde 16 Arıların ilaçlardan zarar görmelerini asgari düzeyde tutmak için ilaç tatbik edecek kişi ve kuruluşlarca aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulur.
a) İlaçlamaların kültür bitkilerinin çiçek açtığı dönemden önce veya sonra yapılmasına dikkat edilir ve çiçek açma döneminde ilaçlama yapılmaz. Eğer bu devrede ilaç atma zorunluluğu varsa kısa sürede parçalanabilen ve arılara en az düzeyde etkili ilaçlar seçilerek, arıların aktif olmadığı zamanlarda uygulanır.
b) İlaçlanan meyve ağaçları altında veya tarla kenarlarında bulunan çiçekli yabancı otlar arı zayiatını önlemek için ilaçlamadan önce imha edilir.
c) Gerek havadan, gerekse yer aletleriyle yapılan ilaçlamada ilaçlanan sahanın dışına ilaç bulaştırılmaz. İlaç buharlarının sürüklenmemesi için rüzgarsız havada ilaçlama yapılır.
d) İlaçlamalar sırasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaz. Ayrıca boşalan ilaç ambalajları ortada bulundurulmaz.
e) İlaçlamalar akşam üzeri veya sabahları erkenden arıların uçuş yapmadıkları, faal olmadıkları zamanlarda uygulanır. Çiçek tozları ile birlikte kovana taşınması, arı ve larvalarını öldürmesi mümkün olan toz ve ıslanabilir toz ilaç formülasyonları yerine, varsa sıvı veya granül ilaçlar, hatta çevreye en az düzeyde zarar veren kuru akışkan formülasyonlar tercih edilir.
f) Bütün ilaçlar, arılara aynı oranda toksik olmadığı ve bir selektivite bulunduğuna göre arılara daha az zarar veren fakat hastalık veya zararlıya karşı etkili olan ve önerilen ilaçların kullanılmasına özen gösterilir.
İlaçlardan Etkilenme
Madde 17 Arıcı, yetiştirici ve ilaç tatbik eden elemanlara; arıların ilaçlardan etkilenmesi ve doğabilecek zararların önlenmesi için eğitim çalışmaları Bakanlıkça yaptırılır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Tomruk Tahsisi, İthalat ve İhracat İzni
Tomruk Tahsisi
Madde 18 Kovan imal edecek özel ve tüzel kişi ve kuruluşlara kereste tahsisi Orman Bakanlığınca düzenlenir.
İthalat ve İhracat İzni
Madde 19 Damızlık arı ve damızlık arı materyalleri ile arı hastalık ve zararlılarında kullanılacak veteriner müstahzarların imal, ithal ve ihracı 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve bu Kanuna dayanarak çıkarılan yönetmelikler ile Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayımlanan ithalat ve ihracat ile ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Kontrol ve Denetim
Denetim
Madde 20 Gerçek ve tüzel kişilerin Damızlık Ana Arı, Ana Arı Yetiştiriciliği ve Yapay tohumlama konularındaki çalışmaları Bakanlıkça belirlenmiş Uygulama Esasları çerçevesinde denetlenir. Arı yapay tohumlaması yapan gerçek ve tüzel kişiler denetleme sonucu kusurlu veya yetersiz bulunmaları halinde birinci defa yazılı olarak ikaz edilir, ihmalin veya kusurun sürdürülmesi halinde çalışma izinleri iptal edilir.
Kontrol
Madde 21 - Bakanlık İl ve İlçe Müdürlükleri arıcıların, 22/10/2000 tarihli ve 24208 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne uygun bal üretimi yapmaları için gerekli denetim ve tedbirleri alır. Ayrıca arı ürünlerinin yurt içi denetim ve kontrollerini 560 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmündeki Kararname çerçevesinde yürütür. Bakanlık İl/İlçe Müdürlükleri; üretilen arı, arı ürünleri ve arıcılıkla ilgili her türlü alet, makine, petek, kovan ve arıcılık malzemesini arıcılık konusunda yetişmiş elemanlarla kontrol ettirmeye ve rapor tanzimine yetkilidir.
DOKUZUNCU BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Madde 22 23/09/1994 tarihli ve APK-MKD-B-1 -01/94-66 sayılı Bakan Onayı ile yayımlanan Arıcılık Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 23 Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 24 Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

Etiketler: , , ,

5 Temmuz 2012 Perşembe

Kestane Balı


Haziran ayının başından itibaren kestane çiçeklerine çalışmaya başlayan arılar tüm güçlerini ortaya koyarlar. Asıl bal akımı budur.
Geceleri de kovan önlerinde kanat çırparak taşıdıkları balı olgunlaştırırlar.
Kestane Balının Faydaları:
Koyu kahve renkli, buruk biraz acı ve kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal, antiseptik özelliğiyle tanınır.
Ve bütün koyu renkli ballar gibi antioksidan olması sebebiyle kansere karşı koruyucudur.
Bal arısı kestaneden hem polen hem nektar hem de salgı toplar.
Araştırmalarda antibiyotik özelliğiyle B.Hemolotik streptecoc’lara karşı etkili olduğu tespit edilmiştir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
B ve C vitaminleri açısından zengin olan Kestane Balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapar.
Öksürüğe İyi Gelir
Kestane Balı solunum ve sindirim sistemlerine olumlu etkiler getirmektedir.

Etiketler: , , , , , ,

3 Temmuz 2012 Salı

Arıcılık ve Arı ürünlerinin Tek Adresi


Arıcılık ve arı bakımı zahmet ve emek ve bunların yanı sıra bilgi gerektiren bir iştir. Arıcılık konusunda uzmanlaşmış kurumsal bir siteden bahsetmek istiyorum sizlere, bundan 25 yıl önce iki profesyonel arıcının bilgilerini diğer arıcılarla paylaşmak istemesiyle kurulmuş olan uzman arıcılık ve tarım ürünleri ltd şti  istiklal mah. Reşadiye Esnafı sk. No:27/ E ESKİŞEHİR adresinde hizmet vermektedir.

Arıcılık konusunda uzmanlaşmıs şirket arı ve arıcılık ürünlerinin yanı sıra bu işi yapan ve yapmak isteyen arıcılara meraklılarına gerekli teçhizat ve bilgi hizmetide vermektidir.

Şirket kendi bünyesinde kurmuş olduğu Esbal markasıyla kendi üretimi olan bal çeşitleri ve arı ürünlerinin satışını da yapmaktadır. Esbal markalı ürünleri saymak gerekirse Hayıt Balı, Petek Balı, Büğdüz Balı, Kestane Balı, Kayı Balı ve Saf Arı Sütü gibi ürünleri bulunmaktadır.

Arıcılık mesleğinde kendini kanıtlamış ve diğer arıcılara bilgi ve deneyimlerini amaçlayan şirket arıcılık işini bir adım öteye götürürek kendi yetiştirmiş olduğu  Ana arı (kraliçe arı) satışı da yapmaktadır. Arıcılık mesleği hakkında daha ayrıntılı bilgi ve gerekli malzeme ve teçhizat desteği  için

www.uzmanaricilik.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


Arı ürünleriyle daha sağlıklı bir yaşam elde temek isteyen okurlarımız ise www.uzmanaricilik.com  un kendi üretimi olan arı ürünlerinin satışını yapmış  olduğu www.esbal.com.tr  adresini ziyaret ederek makul fiyatlı ürünlerin tadını çıkarabilirler.

Etiketler: , , , , , ,